Patomskiy Krateri

Patomskiy Krateri
Jeolog Vadim Kolpakov, 1949 yılında Siberya'ya düzenlediği keşif gezisinde bulduğu bu krater, kafalarda birçok soru işareti bıraktı. Kolpakov bölgenin derinliklerine gitmeden önce orada yaşayan Yakut halkı tarafından uyarıldı. Yakut halkı, Kolpakov'a ormanın içinde hayvanların bile uzak durduğu şeytani bir yerin olduğunu, buna "ateşten kartal yuvası" adını verdiklerini ve oraya giden insanların kaybolduklarını açıkladı.

Kolpakov bahsedilen bölgeye gittiğinde ormanın ortasında 25 gökdelen büyüklüğünde dev krateri buldu. Krateri ağzı bir volkana benziyordu fakat bölgede neredeyse 5 milyon yıldır volkan oluşmamıştı. Yapılan araştırmalara göre kraterin ise 250 yaşında olduğu tespit edildi. Krater etrafındaki ağaçlar üstünde araştırma yapıldığında, ağaçların Çernobil'de patlamadan sonra yetişen ağaçlarla aynı koşullarda yetiştiği görüldü.

Krater keşfedildiğinden beri ortaya kraterin ne (veya kim) tarafından oluşturulduğu hakkında birçok teori atıldı. En mantıklı teori, bölgeye bir meteor düşmüş olabileceği ile ilgili. Fakat krater, bilinen hiçbir meteor tipi ile uyuşmuyor. Bazıları bu yerin bir UFO karargahı olabileceğini öne sürdü. Kafadaki soru işaretlerini yok etmek için 2005'te kratere bir araştırma grubu yollandı fakat olay trajedi ile bitti. Grup lideri, kratere birkaç kilometre kalmışken kalp krizi geçirerek öldü. Yerel Yakut halkı, bunun lanetten ibaret olduğunu söyledi. Patomskiy krateri halen gizemini koruyor.