Duygusal Zeka

Duygusal ZekaSon zamanlarda yaptığım araştırmalarda "duygusal zeka" adında bir terime rastladım. Bu terim, psikoloji alanında kullanılıyor ve bir kişinin kendi duygularının ve başkalarının duygularının ne kadarını anlayıp ne kadarını anlayamadığını inceliyor. Analizlere göre duygusal zekası yüksek olan insanlar başarı elde etmede zorlanmıyor.

IQ, nesnel olarak veri miktarını ve zeka seviyesini ölçerken, mevcut duygusal zeka testleri subjektif yani öznel olabiliyor. Bunun sebebi ise kişinin kendini yeterince tanımaması ve testi ona göre bitirmesi. İroni de tam burada başlıyor işte. Özet olarak şu anki bilimsel testler duygusal zekanızı sadece belli bir seviyeye kadar ölçüyor.

Kabataslak bir şekilde duygusal zeka seviyenizi belirlemek için birkaç ana fikir:

-Yüz İfadelerini Okuyabilirsiniz
İfadelere(hatta bazen yüzdeki en küçük kıpırdanmalara) bakarak kişinin neler hissettiğini anlamak yüksek bir duygusal zeka seviyesinin göstergelerinden. Duygusal zeka, empati ve merhamet ile çok yakından bağlantılı. Yani yüz ifadelerinden canlıların duygularını tanımlamak empati ve merhamet yönünden de gelişmiş olduğunuzu kanıtlar.

-Güçlü Bir Duygusal Kelime Dağarcığı
Araştırmalara göre insanların sadece yüzde 36'sı hissettiklerini doğru bir şekilde tanımlayabiliyor. Ne hissettiğinizi kelimesi kelimesine bilmek hayatınızda size çok büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin kötü hissediyorsanız bunun bir bunalım mı, endişe mi, yoksa asabiyet mi olup olmadığını bilmek hem size hem de çevrenizdeki insanlarla ilişkilerinizde kolaylık sağlar.

-Çevreye Karşı Merak
Diğer insanların davranışlarına, hikayelerine, yaşam tarzlarına karşı merak duyuyorsanız duygusal zeka yönünden bir artı daha kazandınız demek. Merak, yine empatiyi geliştiren önemli bir duygu rolünü üstleniyor.

-Sizi Sinirlendiren Şeyi Bilmek
Duygusal olarak zeki insanlar o an onları neyin ne kadar sinirlendirdiğini bilirler. Kendinizi sinirli hissettiğiniz anda her şeyi boşverip yakıp yıkmak yerine, beyniniz kendi kendine çevreyi, anılarınızı, ve etrafınızdaki her şeyi tarayıp sizin neden öyle hissettiğinizi tespit edebiliyorsa sorunlarınızı basit bir şekilde çözebilirsiniz.

-İyi Bir İnsan Sarrafı
İnsanların duygularını, ihtiyaçlarını ve eğilimlerini kavrayabilmek karşınızdakinin karakterini belirlemede önemli rol oynar. İnsanları okuyabilmek iyi bir duygusal zeka seviyesi gerektirir ve eğer bunu başarabiliyorsanız hayat inanılmaz kolay bir hale gelebilir.

-İyi Bir Lider
Yüksek duygusal zekaya sahip insanlar genellikle iyi birer lider olurlar. Bu liderlik sosyal bir ortamda da olabilir bir iş alanında da olabilir. İnsanları tanımlamak, empati kurmak, ve ne hissettiğini iyi bilmek kişiyi mükemmel bir lider yapar. Amerikan futbolcuları arasında yapılan bir deneyde yıldız oyuncuların diğer ortalama oyunculara göre yetenek değil de duygusal zekalarının daha yüksek olduğu tespit edilmiş.

Bu özelliklerin birçoğu öğrenebilir olmasına karşın doğuştan duygusal olarak zeki seviyeye sahip insanlar da olabiliyor. Konuyla ilgili kapsamlı olarak kendinizi geliştirebilmeniz adına Emotional Intelligence 2.0 adlı kitabı buldum. Maalesef şimdilik Türkçe bir kaynak yok.

Güncelleme Mayıs 2017: Söz konusu kitap Duygusal Zeka 2.0 adıyla Türkçe'ye çevrilmiş. 

Yazan: Mert Tatlı