İlaç Kullanmadan Stresten Kurtulmak

Stresten Kurtulmak
Zayıflama kremi satan reklamları andıran bir başlık oldu, farkındayım. Fakat fiziksel veya psikolojik olsun herhangi bir rahatsızlık için ilaç kullanımının özellikle ülkemizde her geçen yıl daha da artması endişe verici. İnsanlar en ufak streste bile ilaçlara başvurur oldu ancak strese bağlı ilaç kullanımının eninde sonunda bağımlılığa yol açacağı ve faydadan çok zarar vereceği bir gerçektir. Stresle başa çıkmak ve stresi yenmek arasında dağlar kadar fark vardır. İlaç, stresle sadece başa çıkmanızı sağlar. Stresi doğal yollardan kendi kendinize yenmeniz ve ondan kurtulmanız mümkündür.

Daha Çok Egzersiz!

Araştırmalara göre stresten kurtulma ve egzersiz yapma arasında güçlü bir bağlantı var. Hareket etmeye başladığınızda:
  • Vücudunuz ruh halinizi düzeltecek doğal kimyasal maddeler salar
  • Sizde endişeye yol açan stres hormonlarınızı yakarsınız
  • Kaslarınızın yorulması endişeye bağlı semptomları önlemede yardımcı olur
Strese karşı daha güçlü bir mücadele için düzenli bir egzersiz programına başlayın. Artık internet çağındayız kendinize uygun yüzlerce egzersiz programı bulabilirsiniz.

Nefes Egzersizleri

Nefes alma-verme teknikleri stresten arınmak için çok etkilidir. Özellikle hiperventilasyon yani hızlı veya derin nefes alan kişilerde stres, endişe, panik atak riski yüksektir. Doğru nefes alma-verme, vücudunuzu sakinleştirir ve sizi stresten korur. Birkaç öneri:
  • 5 veya 6 dakika boyunca burnunuzdan yavaşça nefes alıp verin
  • 3 saniye boyunca nefesinizi tutup, 7 saniye boyunca yavaşça verin
Bu teknik vücudunuzda karbondioksit dengesini ve kalbinizin doğru hızda atmasını sağlar. 

Besin İlavesi İçin Vitamin Alın

Çoğu araştırma stres sıkıntısı çeken insanların yeteri kadar besleyici öğünler yemediğini gösteriyor. En büyük hata ise magnezyum eksikliği. Magnezyum çok önemli çünkü kişi strese girdiğinde vücudundaki magnezyumu doğal olarak tüketir. Bu yüzden zaten magnezyum seviyeniz düşükse, strese girdiğinizde bu seviyeyi daha da düşürür ve stres katsayınızı arttırırsınız. Bu durumda magnezyum veya diğer vitaminlerin takviyesi için bir doktora danışmanızı öneririm. 

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, değişmek için attığınız adımın stresten kurtulmak için en önemli adım olduğunu unutmayın. 

Yazan: Mert Tatlı