Zamanda Kaybolan Adam Rudolph Fentz

Rudolph Fentz
Hikaye:
Yıl 1950. Eski moda giyimli bir adam birdenbire Times Meydanında beliriyor. Tanıklar adamın korkmuş göründüğünü söylüyor ve 1 dakika sonra adama bir araba çarpıp öldürüyor.

Ölü adamın üstünü arayan yetkililer ceplerinde bunları buluyorlar;
• 5 cent değerinde bira jetonu. Jeton, bilinmeyen bir barın(saloon) adını taşıyor.
• Hiçbir adres defterinde adı geçmeyen bir ahırdan at yıkama ve bakım bileti.
• Eski zamandan kalma banknotlar, toplam 70 dolar.
• Rudolph Fentz isimli bir iş kartı ve bir adres.
• Bu adrese 1876 yılında Philadelphia'dan yollanmış bir mektup.

Bulunan eşyalardan hiçbirinin o çağ ile alakası yoktu.

New York Polis Teşkilatı kayıp bürosundan Hubert V. Rihm, iş kartının üstünde yer alan iş yerine giderek soruşturma yaptı. İş yeri sahibi, Rudolph Fentz adına hiçbir şey bilmiyordu. İsmi adres defterinde yazmıyordu, parmak izleri kayıtlı değildi ve kimse kayıp bildirmemişti.

Rihm, soruşturmaya devam etti ve sonunda 1939 yılına ait bir adres defterinde Rudolph Fentz'in oğlunu (Rudolph Fentz JR) buldu. Rihm, adresteki bina sakinleriyle görüştüğünde Fentz'in oğlunu hatırlayan insanlar buldu. Fentz'in oğlunu 60 yaşında, yakınlarda çalışan bir adam olarak tanımladılar. Fakat emekliliğinden sonra 1940 yılında taşınmış.

Rihm, Fentz'in oğlunu biraz daha araştırdıktan sonra, adamın 5 yıl önce öldüğünü ama eşinin halen Florida'da yaşadığını öğreniyor. Rihm kadınla görüşüyor ve kocasının babası yani Rudolph Fentz'in 1876 yılında 29 yaşındayken kaybolduğunu öğreniyor. Fentz, öğle vakti yürüyüş için evden çıkmış ve bir daha geri dönmemiş.

Veriler:
Hikaye bir şehir efsanesine dönüştü ve yıllarca dilden dile dolaştı.

Daha sonra 2002 yılında Pastor George Murphy, hikayenin 1951'de basılmış bir billim kurgu hikayesi olduğunu iddia etti ve gerçekliğini yalanladı. Fakat hikayenin yazarı Jack Finney sorgulanamadan öldü.

Kırılma Noktası:
2007 yılında Alman haber arşivleri için çalışan bir araştırmacı 1951'e ait bir gazetede Rudolph Fentz olayının haberini buldu. Gazete, Finney'in hikayeyi yazdığı tarihten 5 ay önce basılmıştı. Yani hikaye gerçek yaşanmış bir olaydı. Daha tuhaf olan, araştırmalarda Rudolph Fentz'in 1876 yılında, 29 yaşında kaybolduğuna dair birçok kanıt bulunması.

Peki Fentz nasıl zamanda yolculuk yapmıştı? Dava halen araştırılıyor.

Yazan: Mert TATLI