Tunguska Olayı - Patlamanın Gizemi Çözüldü!

Tunguska olayı olarak bilinen dünyanın en büyük patlaması 110 yıl önce Rusya’da gerçekleşti. Bunu gizemli kılan ise, patlamaya neyin sebep olduğunun bilinmemesiydi.

30 Haziran 1908'de Sibirya'da gerçekleşen bu patlama, bölgedeki 80 milyon ağacı yok etti ve geyikler başta olmak üzere birçok canlının da ölümüne sebep oldu. Bölgede insan yaşamadığı için herhangi bir insan kaybına rastlanmadı. Patlamanın şiddetini göz önüne alırsak bölgede nüfus olmaması aslında büyük bir şans. Çünkü bu patlama, Hiroshima’ya atılan atom bombasından 185 kat daha büyük bir etkiye sahip.

Tunguska Olayı 80 milyon ağacı yok etti

Bazı hipotezlere göre Tunguska patlaması Nicola Tesla’nın bir deneyinin sonucu olabilirken, bazı komplo teorisyenleri uzaylıları sorumlu tuttu. Texas üniversitesinden Albert Jackson ise biraz daha ileri giderek patlamaya Dünya’nın içinden geçen bir karadeliğin neden olduğunu belirtti.

Tunguska olayını 21 yıl boyunca araştıran İtalyan bilim adamları, patlamaya bir meteorun sebep olduğunu ve Cheko Gölü'nün göktaşının düştüğü kraterin dolmasıyla oluştuğunu öne sürdü. Ancak Rusya Bilimler Akademisinden jeologlar tarafından yapılan yeni bir araştırma, Avrupa’da ve hatta Amerika’da gece gökyüzünü aydınlatan bu devasa patlamanın, meteorun yeryüzüne çarpmasıyla değil, havada patlayarak oluştuğunu kanıtladı.

Cheko Gölü ve Tunguska Olayı

Daha sonra, Nasa tarafından yapılan araştırmalar da, Rusya Bilimler Akademisinin bulgularını doğruladı. Oluşan sismik dalgalar ile 5400 kilometre ötedeki İngiltereden bile hissedilen bu devasa patlamanın gizemi de böylece çözülmüş oldu.

Yazan: Mert TATLI

Tunguska Patlamasının Şiddeti

Kaynaklar:
İtalyan bilim adamlarının araştırması: Kaynak
Rusya Bilimler Akademisi araştırması: Kaynak1Kaynak2
Nasa: Kaynak