SingularityNET'in kurucusu Ben Goertzel, teknoloji cihazlarının insan vücudunun içine girmesinin kaçınılmazlığını anlatmak için "Düşünün çocuğunuz var ve sınıfındaki diğer bütün çocuklar ondan daha iyi. Çünkü diğer çocukların beyinleri Google'a veya hesap makinesine doğrudan bağlanabiliyor ve kendi aralarında haberleşebiliyorken sizin çocuğunuz onların arasında geri kalmış görünüyor. O her şeyi modası geçmiş yöntemlerle yapmak zorunda kalıyor ve beyinden beyine arkadaşları ile mesajlaşamıyor. Sınıf öğretmeni, artık sizin kızınızın bu sınıfta olamayacağını söylüyor. Böyle bir durumda ne yapardınız? Transhümanizm, tam da bu noktada entelektüel bir konu olmaktan çıkarak bir zorunluluk haline gelmeye başlar." ifadelerini kullandı.
Tesla'nın başkanı Elon Musk ise yeni "beyin implantı" ile insan beyninin makinelerle irtibat kurabileceğini söyledi. Musk, projeyle yapay zeka tarafından geride bırakılacağı düşünülen insan beyni için tek kurtuluş yolunun bilgisayar bağlantısı olan bir beyin olduğunu vurguladı.
Musk'un firması Neuralink, 'beyin-bilgisayar arayüzü' teknolojisini test etmeye başladı ve 2020 yılına kadar hazır olabileceğini söyledi. Dahası, Musk, bu beyin implantının insanlarda beyin bozukluklarını da çözebileceğini iddia ediyor.
Kafatasına giren bu çip, 4 delikten binlerce tel ile beyine bağlanıyor. İlk olarak, Neuralink, felç hastalarını bilgisayarlarını ve akıllı telefonlarını kontrol etmelerine yardımcı olacak teknolojiyi sunmayı umuyor.
"Transhümanizm" ise "insan olanın sınırlarının aşılması" anlamına geliyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökhan Şener, "Geleceğin dünyasında düşünen robotların değil, insan makine karışımı cyborg'ların olduğuna yönelik kehanet daha gerçekçi gibi görünüyor." dedi.
Tüm bunlar güzel gelişmeler fakat insanların beynini bir ana bilgisayara bağlamak ve tek noktadan tüm çipli insanları yönetmek için de bulunulmaz bir fırsat. Şahsi fikrim, insanların kendilerini bu şekilde teslim etmemeleri yönünde.
Yazan: Mert TATLI
Kaynaklar: Mirror UK, AA